Arcápolás, arckezelés - a legfontosabb tudnivalók

Megelőzés és kezelés hatékonyan

Mit tehetünk azért, hogy bőrünk sokáig megőrizze rugalmasságát és fiatalos legyen?

A bőr öregedését csupán 20%-ban befolyásolja a genetika, 80%-ban életmódunk és kialakult bőrápolási szokásaink függvénye. A dohányzás, az étkezési, alvási és napozási szokások mind hatással vannak a bőröd állapotára, így érdemes tudatosan, már fiatalkorban is sokat tenni ráncaid megelőzése érdekében. Ha időben kezded el a tudatos bőrápolást, arcod sokáig szép és egészséges marad.

Ha már kialakult problémával fordulsz szakemberhez, akkor sincs veszve semmi. A mai modern korban számos olyan hatóanyag és orvos-esztétikai kezelés áll rendelkezésre, mely képes javítani a bőr struktúráját, halványítani vagy eltüntetni a ráncokat, fiatalos megjelenést biztosítva.

Mik legyenek a legfontosabb tényezők az arcápolásodban?

Arcápolás, arckezelés- Megfelelő arcápolás rutin összeállítása. 
Fontos, hogy legyen egy olyan – a bőröd állapotának és életkorodnak megfelelő – többlépcsős arcápolás rutinod, melyet naponta alkalmazol. Így juttatod bőrödet a megfelelő hatóanyagokhoz. Az első és legfontosabb lépés az arctisztítás, ezt követően történik a hatóanyagok bevitele. Használhatsz szérumot, krémeket, ampullákat, esetleg maszkokat. Már ennél a lépésnél is érdemes szakember segítségét kérni, hogy a bőrtípusodnak és az életkorodnak megfelelő rutint tudjad választani és használni. Hosszútávon bőröd meghálálja a gondos ápolást.

- Fényvédelem
A bőr korai öregedése szempontjából nagyon lényeges tényező. Fiatalabb korban a nők nem feltétlenül tulajdonítanak neki jelentőséget, azonban a későbbi ráncok és bőrminőség szempontjából az egyik leglényegesebb tényező. Az UVA és UVB sugarak oly mértékben képesek a bőrt károsítani, mely a későbbiekben már visszafordíthatatlan lehet. Az UVA-sugarak segítik elő a barnulást, és ezek a felelősek a ráncok, valamint az idő előtti öregedés más jeleinek a kialakulásáért is. Az UVB-sugarak pedig akár napégést és bőrrákot is okozhatnak. Az UVA-sugarak áthatolhatnak a felhőkön és az üvegen, egész évben jelen vannak, így ajánlatos mindennap fényvédelmet alkalmaznod.
A bőröregedés tünetei között szerepel a közvetlen és közvetett DNS-károsodás, az UV-sugárzás hatására történő szabadgyökképződés, és a kollagén lebomlása, melynek eredményeként ráncok jelennek meg és bőröd idő előtt öregedni kezd. Mivel az arc, a kéz és a dekoltázs nagyobb mértékben ki van téve az UV-sugárzásnak, mint a test többi része, ezeknek a területeknek – különösen az arcbőrnek – egész évben védelemre van szükségük, hogy az öregedés látható jeleit csökkenteni lehessen.
A napozás hatásaira különösen igaz, hogy több év elteltével összeadódva jelentkeznek. A bőröd bizony nem felejt, különösen a leégéseket tekintve. Megfelelő fényvédelem mellett (minimum 30 SPF, de az 50 SPF ajánlott) elkerülhetjük a bőr idő előtti öregedését. 
Arcápolás, arckezelés

- Hidratálás kívül és belül
Nem elég csupán egy jó minőségű arckrémet kiválasztanod, a belső hidratálás is elengedhetetlen bőröd minőségének megtartásához. Minimum napi 2,5-3 liter szénsavmentes víz szükséges ahhoz, hogy sejtjeid megfelelően működjenek, megőrizzék rugalmasságukat.


- Arckezelések
Fontos tudni, hogy az otthon használt krémek nem képesek a bőr olyan mély rétegébe eljutni, ahol a ráncok valójában kialakulnak. Az orvos-esztétikai kezelések éppen ebben segítenek.
Ma már számtalan olyan kezelés áll rendelkezésedre, mely képes a bőrminőség javítására, ránctalanításra - mindezt műtéti beavatkozás nélkül. Az esztétikai kezelések látványban és hatékonyságban is erősebbek, mint egy kozmetikai kezelés. Mivel noninvazív eljárásokról beszélünk, így nem járnak felépülési idővel. A kezelések nem csak egy már kialakult problémára alkalmazhatóak, hanem megelőzés jelleggel is, akár már 25-30 éves kortól.
Az emberi test a növekedés fázisa után gyorsan az öregedés fázisába lép (ez nem a biológiai életkort jelenti) és ez sejtszinten is igaz. Az idő előrehaladtával a bőrben számos szövettani elváltozás történik: a felhám elvékonyodik, a ráncok mélyén sorvadás mutatható ki, megcsappan a bőrt tápláló erek száma, a rugalmasságot és feszességet biztosító rostok szerkezete felbomlik, és mennyiségük csökken. A ráncok kialakulásában a kollagénnek fontos szerepe van: mennyisége jelentősen csökken, feltöredezik, és szerkezete abnormálissá válik, ezáltal a bőr veszít feszességéből.

A ráncok eltüntetésében leggyakrabban alkalmazott botox kezelés vagy hialuronsavas feltöltés mellett egyre korszerűbb bőrfiatalító eljárások is rendelkezésre állnak, ilyen a VIVACE – frakcionált multi mikrotűs rádiófrekvenciás kezelés, a frakcionált lézerrel vagy az IPL-lel történő photorejuvenáció, a dermaroller-kezelés, valamint a legújabbnak számító szálas kontúrozás (Thread Lifting) és a fókuszált ultrahanggal történő arclifting -UTIMS HIFU kezelés.